Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Image00002

U okviru realizacije projekta MANUBALK u Nacionalnoj biblioteci Đurđe Crnojević na Cetinju 18. i 19. novembra 2013. održala se obuka iz oblasti digitalizacije. Obuku je vodio  dr Adam Sofronijević, eminetni stručnjak iz Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković iz Beograda.  Prvog dana tema je bila: Metapodaci u kontekstu digitalizacije i dostupnosti materijala putem Interneta, a drugog Kontrola kvaliteta podataka i aktivnosti vezanih za digitalne medije pri skeniranju.

Na  obuci su date smjernice za menadžere projekata i menadžere kolekcija koje se odnose na tehnička pitanja sa kojima će se suočavati: upoznavanje sa konceptom metapodataka važnih za digitalizaciju i radne procese vezane za dokumente dostupne putem Interneta, upoznavanje sa standardima za metapodatke u bibliotekama i arhivima (Dublin Core, EAD, IPTC, METS, MIX), korišćenje metapodataka koji opisuju materijale (baze podataka, knjige i liste inventara, elektrosnki katalozi, itd).

Kontrola kvaliteta podataka i aktivnosti vezanih za digitalne medije pri skeniranju, odnosi se na primenu operacija za evaluaciju kvaliteta podataka dobijenih skeniranjem, upoznavanje sa tehničkom stranom lanca digitalizacije materijala koji čine kulturno i naučno nasleđe, te metodologija, kontrola digitalnih podataka, podataka važnih za skladištenje i medija za skladištenje digitalnih materijala.

Seminaru su prisustvovale bibliotekarke Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Jasmina Bajo i Jelena Vukasović, te bibliotekarke Biblioteke Fakulteta za pomorstvo Ružica Danilović i Nataša Gobović.

 

 

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka